ADHD en paarden: hoe kunnen paarden helpen?

Een paard leeft in het hier en nu en helpt je los te komen van alle drukte om je heen en in je hoofd. Jeugdigen met ADHD worden dagelijks geconfronteerd met concentratiegebrek, lichamelijke onrust en door elkaar lopende gedachtes.

Paarden kunnen helpen met het ontdekken van je eigen kracht. Paarden zijn enorm goed in het spiegelen van ons gedrag.

ADHD…? Paarden brengen rust in je hoofd

Wanneer jij je onrustig voelt, zal het paard dit ook ervaren. Onrust is voor een paard vaak onveilig. Het paard zal iets doen om zich veiliger te voelen. Wat het paard precies zal doen kunnen we niet invullen, dat is een ervaring.
Zoals ik al eerder beschreef, leven paarden in het hier en nu, zij denken niet na over wat ze wanneer gaan doen. Een paard kan reageren op de onrust die iemand met ADHD bij zich kan dragen. Door de feedback van het paard samen met de coach uit te gaan zoeken, levert mooie leermomenten op over jezelf.

Jet (10 jaar) stond in de bak met Bliksem en Voque. Jet vertelde al eerder aan mij dat ze vaak dingen vergeet, haar spullen kwijt raakt, snel afgeleid is en het moeilijk vindt om te blijven luisteren op school. Ik gaf Jet een startende opdracht, een rondje lopen met het paard.

Jet klikte Voque vast aan een touwtje. Ze wilde gaan lopen met Voque, maar Voque bleef stilstaan. Ik vroeg aan Jet wat er gebeurde. Jet gaf als antwoord: “Voque wilt niet meelopen”. Samen zijn we gaan onderzoeken hoe dat zou kunnen. Jet vertelde dat ze nog dacht aan iets anders. Na mijn uitleg over paarden die in het hier en nu leven, vulde Jet aan dat ze zich nu ook het beste alleen bezig kan houden met de paarden. Jet ging het nogmaals proberen. Ze keek waar ze heen wilde, legde contact met Voque en ze liepen samen zonder moeite een rondje door de bak.

Een paard vraagt om jouw aandacht

Een paard vraagt om al je aandacht. Je concentratie bepaalt de mate van succes. Wanneer je een opdracht met een paard wilt uitvoeren en je hebt weinig focus bij de opdracht en niet voldoende contact met het paard, zul je ervaren dat het paard hoogstwaarschijnlijk afhaakt.
Paarden laten hierin een mooie spiegeling zien. Zodra het jou wel lukt om de focus te behouden en in contact te zijn met het paard, zal de uitvoering van de opdracht geen probleem zijn.

Paardencoaching is een mooie manier om jeugdigen met ADHD te begeleiden. Door verschillende opdrachten met het paard meerdere keren uit te voeren, kan het kind leren hoe hij/zij zijn/haar focus kan behouden. De directe feedback van het paard zorgt voor een ervaringsgerichte leeromgeving. Daarnaast vinden wij van Vorange paardencoaching het van belang om de nadruk te leggen op wat een jeugdige wel kan. Dat kunnen we sterker maken en uitbreiden door ervaringen en oefeningen met het paard.

Starten met
invidivduele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.