Familieopstelling met paarden

We zijn allemaal onderdeel van een systeem

Wij mensen vinden het vaak lastig om terug te gaan naar wat pijn doet, dit laten we liever niet zien. Pijnlijke gebeurtenissen, nare ervaringen en onzekerheden kunnen zich op verschillende manieren uiten. Daarbij maken wij allemaal deel uit van verschillende systemen. Je gezin, je werk, je familie, vriendengroep en voor je kind geldt dit ook. Zijn/haar klas, gezin, sportgroep, enzovoort. Al onze systemen hebben invloed op ons functioneren en welbevinden. 

Familieopstelling tussen de paarden

Een familieopstelling tussen de paarden is helpend om inzicht te krijgen in onbewuste patronen en de onbewuste dynamiek. Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem. Het is ook niet voor niks mijn werk, dat ik paarden inzet bij het coachen. Paarden voegen namelijk iets essentieels toe. Zij wijzen aan, zonder oordeel, ze laten zien waar we ook naar kunnen kijken en steunen ons in dit proces.

In een familieopstelling ligt de nadruk op de (voor)geschiedenis van de coachee. Iets wat er gebeurd is waardoor er onbalans is ontstaan. Als dit zichtbaar wordt, kan dit erkend worden en de balans zich herstellen. Regelmatig tijdens coachsessies krijg ik terug dat puzzelstukjes op deze manier op hun plaats vallen.

Hoe werkt een familieopstelling?

De coachee mag zijn of haar familieleden, aan de hand van voorwerpen, een plek geven in de paardenbak. Paarden hebben bijzonder gevoelige antennes en pikken energieën feilloos op. De paarden helpen de coachee door aan de hand van non-verbale gedragingen de balans en onbalans in te zien. In eerdere sessies waarbij ik gebruik maakte van een familieopstelling heb ik de paarden hard zien werken. Zo hebben de paarden een coachee zelf verplaatst in haar systeem, bemoeien ze zich met de plaats van de zogenaamde familieleden en laten zij veel expressie zien. Zo heb ik de paarden een keer ruzie zien maken met elkaar: elkaar schoppen, oren in de nek en uithalen. Achteraf bleek dat de relatie tussen de coachee en een aantal familieleden onstuimig was. In het gesprek werd duidelijk wat er was gebeurd, hoe dat voor de coachee was en wat haar reactie was. Op dat moment renden de paarden met een vaart weg uit de paardenbak het weiland in. Ik vroeg aan de coachee wat de paarden deden. De coachee gaf aan dat de paarden haar reactie nadeden. 

Een coachee krijgt inzicht in onbewuste patronen in het familiesysteem. Hij of zij heeft bevestiging gekregen over zijn/haar gedachtes en gedragingen. Tijdens een familieopstelling word je geconfronteerd met je (voor)geschiedenis. Datgene wat mogelijk uit balans is geraakt, zichtbaar maken en erkennen, zodat dit een plek kan krijgen en er inzichten worden geboden voor de toekomst. 

Wil je meer helderheid over thema’s in jouw leven? Twijfel je over bepaalde keuzes? Word je geconfronteerd met terugkerende patronen? Heb je last van emotionele klachten? Dan raden wij een familieopstelling aan om inzichten te krijgen in onbewuste patronen en je balans te herstellen. Tevens doen wij ook familieopstellingen met kinderen. Heeft jouw kind gescheiden ouders, ervaart jouw kind spanning, psychische problemen of ongewoon gedrag? Wij helpen jouw kind graag door middel van individuele coaching waarbij wij gebruik kunnen maken van een familieopstelling. 

Starten met
invidivduele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.