Kind emotionele klachten tijdens de lockdown?

Steeds meer mensen en kinderen krijgen emotionele klachten van de lockdown. Ik hoor om mij heen veel ouders die aangeven dat hun kinderen sneller boos zijn, slechter slapen en minder communiceren dan voorheen. Het uiten van emoties is dan ook iets wat veel kinderen moeilijk vinden.

Het is fijn dat de scholen weer open zijn en dat kinderen daar weer kunnen leren, spelen en contact maken met andere kinderen. Toch is het ook voor hen nu nog een gekke tijd. Weinig uitjes naar het zwembad, niet naar een speelparadijs kunnen, papa en mama die thuis werken en je verjaardag compleet anders vieren dan voorheen.

Somberheid: een emotionele en veelvoorkomende klacht

Somberheid is een veel voorkomende klacht bij kinderen en volwassenen tijdens de lockdown. Als kinderen niet weten hoe zij over hun gevoelens kunnen praten, houden kinderen emoties voor zichzelf en dan ineens loopt het emmertje over en komen alle emoties er tegelijk uit. Op zo’n moment is het voor anderen vaak onduidelijk hoe het komt dat het kind zo boos wordt om een voor ons ‘klein dingetje’. Maar voor een kind is dit op dat moment heel heftig, omdat de emoties opgestapeld zijn. Hun emmertje is letterlijk overgelopen en alle emoties komen er tegelijkertijd uit. 

Nu we weten dat die emotionele uitbarstingen van kinderen meestal niet vanzelf ontstaan, is het van belang om goed te kijken naar kinderen. Hierdoor kunnen eerdere signalen opgevangen worden, waardoor je kan zien dat de spanning opbouwt. Wanneer je als ouders, juf of hulpverlener deze signalen op tijd kan herkennen, kan je een uitlaatklep bieden voor de spanning van het kind. Hoe fijn is het als daardoor de spanning niet oploopt tot een onverwachte uitbarsting.

Een werkzame uitlaatklep is voor elk kind anders, want ieder kind is anders en heeft zijn eigen behoefte. Je kan het kind bijvoorbeeld even muziek laten luisteren, een rondje laten lopen om het huis of door de gangen van de school.

Voorkom een opstapeling van emoties bij je kind

Om te voorkomen dat de emoties van het kind opstapelen kan je gedurende de dag ruimte en erkenning geven voor de emoties die naar boven komen bij het kind. Als de emoties er mogen zijn, geuit mogen worden en geaccepteerd worden dan kan een kind leren om er woorden aan te geven. Worden de emoties onderdrukt en heeft het kind geen ruimte om zijn emoties te uiten? Dan loopt het emmertje steeds voller tot hij overstroomt en er een uitbarsting van emoties plaats gaat vinden.

Ervaringen van andere bij Vorange Paardencoaching

Reviews Vorange Paardencoaching

Emotionele klachten voor zijn?

Behoefte aan extra ondersteuning en begeleiding voor jouw kind? Dat kan! Wij bieden individuele paardencoaching aan, begeleiding op maat voor jouw kind. Daarnaast bieden wij ook Pony Power voor Kids aan. Een cursus voor sociaal-emotionele vaardigheden. Hierbij leert jouw kind omgaan met emoties, het uiten van emoties en luisteren naar zijn/haar gevoel. Maar ook samenwerken met kinderen, zijn/haar eigen grenzen aangeven.

Starten met
invidivduele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.