Oxytocine en paarden: wat is het effect?

Paarden hebben natuurlijke eigenschappen die een grote meerwaarde kunnen zijn in het aanleren en verbeteren van onze sociaal-emotionelen vaardigheden. 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het hormoon oxytocine en paarden. Er is gebleken dat interactie met een paard een verhoging van het hormoon oxytocine veroorzaakt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het hormoon betrokken is bij het vormen van relaties, interacties en vertrouwen.

Betere hersenactiviteit door oxytocine

Het hormoon oxytocine bevordert de hersenactiviteit bij kinderen en volwassenen. Ook bij kinderen met autisme of ADHD. De werking van het hormoon zorgt ervoor dat zij zich op sociaal gebied kunnen ontwikkelen en het leervermogen wordt gestimuleerd. Hieronder een aantal vaardigheden die gestimuleerd worden om verder te ontwikkelen wanneer er een verhoogde oxytocine vrijkomt bij het coachen met paarden:

  • Sociale vaardigheden
  • Het omgaan met emoties
  • Het verminderen van angsten
  • Verbeteren van zowel de grove als de fijne motoriek
  • Verbeteren van de concentratie
  • Het empathisch vermogen 

Daarnaast is er uit diezelfde onderzoeken naar voren gekomen dat de omgang met paarden zorgt voor het afvoeren van het stresshormoon cortisol.

Oxytocine en paarden

Oxytocine stimuleert een rustig gevoel en de neiging om voor andere te willen zorgen. Bij Vorange Paardencoaching laten wij kinderen daarom bewust kennismaken met de paarden. Hierbij mogen de paarden eerst aan de kinderen ruiken en kunnen de kinderen de paarden aaien. Wanneer er is kennisgemaakt mogen de kinderen de paarden poetsen.

Hierbij is er alle tijd om contact te maken met de paarden. Waarbij de kinderen kunnen aaien, borstelen en knuffelen. Bijvoorbeeld in de cursus Pony Power voor Kids zorgt dit voor een boost oxytocine en een fijne en gezellige kennismaking met de paarden, voordat we de opdrachten gaan uitvoeren.

Wilt u uw kind aanmelden? Aanmelden doet u via deze link.

Starten met
invidivduele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.