Paarden zien geen labels

Kinderen kunnen tegen problemen aanlopen waarvoor zij meer hulp nodig hebben, bijvoorbeeld thuis of op school. Dit kan leiden tot een label: een diagnostische indeling, zoals Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Autisme Spectrum Stoornis (ASS), hooggevoeligheid (HSP) of dyslexie.

Voor- en nadelen

Er bestaan allerlei voor- en nadelen van het krijgen van een label. Het kan namelijk bepaald gedrag verklaren, waardoor er meer begrip ontstaat bij de omgeving van het kind. Voor ouders kan het veel rust geven als ze ontdekken dat er een verklaring is voor het gedrag van hun kind. Voor een kind kan het soms ook een enorme opluchting zijn, als hij/zij een label krijgt. Zo kan het kind eindelijk verklaren waarom hij/zij het moeilijk vindt om rustig in de klas te zitten of waarom hij/zij bang is voor andere mensen.

Wat een nadeel kan zijn van een label is dat een kind vaak niet alleen binnen één categorie past, maar het soms een combinatie is van verschillende kenmerken. Een ander effect van een label is dat het vaak alleen de negatieve kanten van de diagnose belicht, terwijl er ook vaak positieve factoren kunnen worden genoemd. Zoals de meeste kinderen met ADHD, die heel creatief zijn, een hyperfocus kunnen hebben voor iets wat zij erg interessant vinden en vaak een sterke intuïtie hebben.

Paarden accepteren ons

Bij paardencoaching gaat het om het kind zelf en zijn of haar mogelijkheden. Paarden zien namelijk geen labels. Ieder kind heeft zijn eigen persoonlijkheid, interesses, vaardigheden, gevoelens, sterke kanten en minder sterke kanten. Paarden accepteren ons, zoals wij daar staan in de paardenbak, wat wij doen en wat wij mensen uitstralen. Paarden zijn gevoelig voor de fijnste vormen van communicatie.

Deze natuurlijke benadering van een paard is vaak een ingang tot contact. Voor kinderen is een paard vaak heel waardevol. Bij een paard kunnen zij ontspannen, echt contact maken en letterlijk in beweging komen.
Daarnaast zorgt de combinatie paard en kind er ook voor dat er oxytocine vrijkomt. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit is een belangrijk hormoon en onderdeel van vertrouwen en verbondenheid. Het stelt ons in staat om ons veilig te voelen.

Starten met
invidivduele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.