Buikpijn bij kinderen

We kennen allemaal wel ‘buikpijn’, hoe pijnlijk, vervelend, storend en ongemakkelijk het kan voelen. Een pijn waar je vaak snel van af wil. De meeste kinderen ervaren vlak na de geboorte al de eerste buikpijnklachten. Vaak door darmkrampjes, omdat het maagdarmstelsel van de baby nog niet voldoende ontwikkeld is na de geboorte. Op latere leeftijd kunnen kinderen ook door medische redenen buikpijn ervaren. Het is altijd goed om bij zorgen een arts raad te plegen. Er kunnen ook andere reden ten grondslag liggen aan buikpijn bij kinderen. Dit noemen ze ook wel ‘psychische buikpijn’.

Wat is psychische buikpijn?

Psychische buikpijn is buikpijn waarbij er geen afwijking is geconstateerd op medisch gebied. Je kind heeft regelmatige en (goede) ontlasting. Toch heeft het kind regelmatig buikpijn. De buikpijn kan veroorzaakt worden door spanning, stress of opgekropte emoties. Kinderen zijn niet altijd in staat om deze gevoelens onder woorden te brengen, waardoor het zich kan uiten in buikpijnklachten. Het vervelende van psychische buikpijn is dat de oorzaak niet altijd gevonden wordt, wat maakt dat er soms een vicieuze cirkel ontstaat. De buikpijn zelf levert extra spanning op. Dit zorgt ervoor dat jouw kind kan blijven klagen over buikpijn, als de oorzaak niet gevonden wordt.

Spanning en stress bij kinderen

Hoe zit dat dan met die spanning en stress bij kinderen? Je zou denken zij hebben nog geen 40-urige werkbaan, ruzie met de vervelende buurman, een echtgenoot die vaak laat thuis is en allemaal deadlines. Het is goed om je te beseffen dat kinderen in hun eigen wereldje genoeg ‘kinderdingen’ hebben om zich zorgen over te maken. Het zou namelijk ook niet realistisch zijn als een kind van acht stress heeft om zijn echtgenoot of baan.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn die zorgen voor buikpijn bij kinderen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Onvoorspelbare situaties kunnen stress opleveren
  • Gepest worden
  • Ouders die gaan scheiden
  • Een kind wat niet goed mee kan komen op school. Doordat hij/zij cognitief meer aan kan of juist minder dan het gemiddelde.
  • Te veel sociale kinderafspraken, wat kan zorgen voor overprikkeling en te weinig rust.

Kinderen zijn enorm gevoelig. Zo hoeft de stress/spanningsprikkel niet altijd bij hen te liggen. Kinderen zijn sterk verbonden met hun ouders. Het komt daardoor ook regelmatig voor dat kinderen stress of emoties voelen van hun ouders. De buikpijnklachten gaan dan soms pas over wanneer ouder(s) zelf werken aan hun stressprikkelen.

Andere tekenen van spanning, stress of veel emoties bij je kind

Buikpijn is een veelvoorkomende reactie bij psychische prikkels waar je kind last van heeft. Elk kind is anders, wat maakt dat er ook andere lichamelijke symptomen kunnen zijn die kunnen duiden op stress of spanning. Denk bijvoorbeeld aan het bijten van nagels, een onrustig lijf (voortdurend met armen of benen wiebelen), moeite met concentreren en/of slecht kunnen slapen.

Wat te doen?

Het belangrijkste is om op zoek te gaan naar de oorzaak van de buikpijn. Het kan helpen om een dagboekje bij te houden. Een buikpijndagboek, waarop je exact noteert welke dagen en tijden je kind buikpijn heeft. Meerdere dagen samen geeft het inzicht om eventuele patronen te herkennen. Bijvoorbeeld dat de buikpijn vaak rond hetzelfde tijdstip is of dezelfde dag. Wat heeft jouw kind daarvoor gedaan of staat er juist iets op de planning wat hij/zij spannend kan vinden? 

Een van de beste hulpmiddelen tegen stress is knuffelen. Hierbij wordt het hormoon oxytocine gestimuleerd. Wat zorgt voor een rustig gevoel. Contact tussen kinderen en paarden zorgt ook voor een verhoging aan oxytocine bij kinderen. Daarnaast is er uit onderzoek naar voren gekomen dat omgang met paarden zorgt voor het afvoeren van het stresshormoon cortisol. Meer weten over oxytocine tussen de paarden? Bekijk dan deze blog.

Is het lastig om de oorzaak van de buikpijn bij je kind te achterhalen of zijn het permanente oorzaken, zoals gepest worden, ouders die gaan scheiden, een verhuizing, het overlijden van een familielid of een huisdier? In dit soort gevallen kan paardencoaching helpen. Samen met jouw kind gaan we tussen de paarden op een speelse manier aan het werk met de spanning en of vele emoties die worden ervaren. 10 september starten we weer met een groepje kinderen aan de Pony Power voor Kids cursus. Een sociaal emotionele vaardigheidscursus die kinderen laat groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. In deze cursus hebben we alle aandacht voor de gevoelens en emoties van de kinderen.

Meer informatie? Hier vind je alles over Pony Power voor Kids.

Starten met
individuele paardencoaching?

Bekijk dan alle informatie
Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.